concert Studium Chorale

 

Het kerstconcert zal plaatsvinden op zaterdagavond 9 december, meer info volgt....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdagavond 10 december zal er een concert plaatsvinden van het gerenommeerde koor: "Studium Chorale" in de Abdijkerk in Thorn.

Musici

Studium Chorale
Blazersensemble
Jan Cober, dirigent

Aanvang: 20.00 uur
De kerk is open vanaf 19.30 uur.

Studium Chorale heeft de afgelopen jaren een mooie traditie opgebouwd met kerstconcerten op twee schitterende locaties zowel in Thorn (Abdijkerk) als in Maastricht. Dit jaar wordt de muzikale band tussen Thorn en Maastricht nog eens extra aangehaald. Het kerstconcert van enkele jaren geleden met de titel Russische gloed onder leiding van de Oekraïense dirigent Alexander Vatsek was voor vele koorliefhebbers een openbaring. Vorig jaar bevestigde het ensemble onder leiding van vaste dirigent Hans Leenders nog eens de professionele kwaliteiten van Studium Chorale.
De professionele zangers van het koor werken telkens op projectmatige basis aan enkele concerten.
Geregeld worden er ook gastdirigenten gevraagd. Dit keer is het de beurt aan Jan Cober om als gastdirigent op te treden, waarbij voor Studium Chorale naast a capella werken ook muziek met begeleiding van een blazersensemble aan bod komt. Cober heeft zowel in Thorn als in Maastricht, maar ook internationaal elders, een belangrijke bijdrage geleverd aan de blazers-cultuur en de opleiding van dirigenten. Voor het aanstaande kerstconcert heeft hij een gelegenheidsensemble geformeerd, een Ensemble Royal , bestaande uit gekwalificeerde klarinettisten van de Koninklijke Harmonie van Thorn, recent nog gelauwerd met het behalen van het European Championship for Wind Orchestras 2016. Het concert krijgt tevens een internationaal en globaal accent door het optreden van getalenteerd hobo-solist Samuel Aguirre uit Colombia (zie foto), die momenteel voortgezette studies hobo en directie volgt aan het Conservatorium te Maastricht.
In 2014 ontving hij de eerste 'André Rieu Aanmoedigingsprijs’ met daaraan verbonden de titel ‘ Crossing Border Music Talent’.
Het programma van het kerstconcert bevat zowel klassieke als hedendaagse werken, origineel of in arrangement:

 

  1. Vic Nees: Concerto per la Beata Vergine voor koor en hobo
  2. Instrumentaal werk
  3. Hans Leenders: Hodie. Cantate voor koor en saxofoonkwintet
  4. Carsten Gerlitz: Medley van internationale kerstliederen


Entree: € 12,50 aan de kerk, in de voorverkoop € 10,-
Kaarten zijn te bestellen via de webshop van de VVV Midden Limburg via: http://www.webshopvvvmiddenlimburg.nl/nl/category/dagje-uit-in-midden-limburg/

Of telefonisch:
VVV Thorn tel nr: 0475 561 085
VVV Roermond tel nr: 0475 335 847

Of bij de Buurtsuper Thoear, Casino 33 Thorn.

Kaartverkoop in de Abdijkerk vanaf een half uur voor aanvang zolang de voorraad strekt.  


Achtergrondinformatie Studium Chorale

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de toonaangevende kamerkoren in Nederland.

De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die de muziek stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Het koor verzorgde wereldpremières van composities van Henry Delnooz, Jean Lambrechts, Ton de Leeuw, Jo van den Booren, Lowell Dijkstra, Jeanne Demessieux, Daan Manneke, Roderik de Man, Marijn Simons, Hans Leenders, Vic Nees en Andries van Rossem.

Geregeld werkt Studium Chorale samen met ensembles en orkesten zoals Ensemble 88, Florilegium Musicum, Nieuwe Philharmonie Utrecht, Staatsphilharmonie Nürnberg en het Limburgs Symfonie Orkest, en met talrijke vocale en instrumentale solisten. Recent werd het ensemble geleid door Ed Spanjaard, Steffen Schreyer, Erik Van Nevel, Andrew Parrott, Paul Goodwin, Johannes Leertouwer, Marcus Bosch en Reinbert de Leeuw.

Het koor legde op cd o.a. onbekende motetten van de Maastrichtse barokcomponist Marcus Teller vast: Maastrichts cultureel erfgoed van buitengewone kwaliteit. Studium Chorale is regelmatig te gast in binnen- en buitenland en verzorgde meerdere radio- en televisieregistraties. Het koor is cultuurplaninstelling 2013-2016 van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

www.studiumchorale.nl