concert Studium Chorale

In vervolg op geslaagde concerten in 2013, 2014, 2015, 2016 komt Studium Chorale voor de vijfde maal naar Thorn om er het jaarlijks terugkerende Kerstconcert te verzorgen. Voor Studium Chorale een reden om er nog meer dan anders een feestelijk gebeuren van te maken.  

Een uitnodiging gericht aan met name de inwoners van Midden- en Noord-Limburg:

 

Veni et audi, komt en hoort

Studium Chorale met advents- en kerstmuziek uit de 16e en 17e eeuw.

Het feestelijke programma is samengesteld rond drie centrale figuren in de advents- en kerstthematiek. Jesaja, Johannes de Doper en Maria nemen een sleutelrol in in de aanloop naar het kerstfeest. Tijdens de concerten klinkt muziek voor koor a capella uit de 2e helft van de 16e en 1e helft van de 17e eeuw met werken van o.a. Byrd, Parsons, Gallus, Praetorius, Hassler en Schütz. Ingetogen polyfonie in de renaissancestijl wordt afgewisseld met welluidende meerkorige muziek in de vroegbarokke stijl van begin 17e eeuw.  Zestien excellente zangers van Studium Chorale staan onder leiding van Hans Leenders.

Concert
Zaterdag 9 december 20:00 uur Thorn, Abdijkerk, Kerkberg 2.

Kaartverkoop en reserveren

Thorn: entree € 12,50 aan de kerk / € 10,- in de voorverkoop. Voorverkoop via de VVV Thorn en via www.vvvmiddenlimburg.nl. Kaartverkoop voor aanvang van het concert aan de Abdijkerk.


Achtergrondinformatie Studium Chorale

Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de toonaangevende kamerkoren in Nederland.

De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die de muziek stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Het koor verzorgde wereldpremières van composities van Henry Delnooz, Jean Lambrechts, Ton de Leeuw, Jo van den Booren, Lowell Dijkstra, Jeanne Demessieux, Daan Manneke, Roderik de Man, Marijn Simons, Hans Leenders, Vic Nees en Andries van Rossem.

Geregeld werkt Studium Chorale samen met ensembles en orkesten zoals Ensemble 88, Florilegium Musicum, Nieuwe Philharmonie Utrecht, Staatsphilharmonie Nürnberg en het Limburgs Symfonie Orkest, en met talrijke vocale en instrumentale solisten. Recent werd het ensemble geleid door Ed Spanjaard, Steffen Schreyer, Erik Van Nevel, Andrew Parrott, Paul Goodwin, Johannes Leertouwer, Marcus Bosch en Reinbert de Leeuw.

Het koor legde op cd o.a. onbekende motetten van de Maastrichtse barokcomponist Marcus Teller vast: Maastrichts cultureel erfgoed van buitengewone kwaliteit. Studium Chorale is regelmatig te gast in binnen- en buitenland en verzorgde meerdere radio- en televisieregistraties. Het koor is cultuurplaninstelling 2013-2016 van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

www.studiumchorale.nl